Kraunasi...

Durų ženklinimas kreida Trijų Karalių dieną

 

Nuo Viduramžių galioja paprotys Trijų Karalių šventės dieną paženklinti namų duris tądien pašventinta kreida.

Užrašymas pašventinta kreida ant durų staktos reiškia, kad šiuos namus ir jų gyventojus patikime Viešpaties globai. Tradicinis durų žymėjimas pašventinta kreida C+M+B reiškia ne karalių vardus, bet lotyniško palaiminimo Christus mansionem benedicat (Kristus telaimina būstą) santrumpą.

Pexels.com nuotrauka

Atnaujintas Palaiminimų apeigynas (n. 1317) nurodo du galimus užrašymo variantus:

J†M†J 2024 (Jėzus, Marija, Juozapas).

C†M†B 2024 (Christus mansionem benedicat – Kristus būstą tepalaimina).

Žinoma, kiekvienas regionas turi savitą tradiciją, kaip ženklinti duris. Lietuvoje buvo įprasta užrašyti †K†M†B, taip paminint Trijų karalių vardus, kitur skiriasi skaičių užrašymo vieta. Tačiau tai nėra esmė.

Krikščionims dera užrašymą palydėti malda:

Trys išminčiai: Kasparas, Merkelis (Melchioras) ir Baltazaras sekė paskui žvaigždę, ieškodami Mesijo. Tegul Kristus palaimina mūsų namus ir pasilieka su mumis per visus metus. Tegul visi, kurie aplankys mūsų namus šiais metais, džiaugiasi radę Kristų, įsikūnijusį Dievo Žodį, gyvenantį tarp mūsų. Tegul mes Jį seksime ir pasitarnausime Jam per kiekvieną, kurį sutiksime. Dabar ir per amžius. Amen.

Kitos galimos maldos:

Mylintis Dieve, palaimink šiuos namus. Tegul mes būsime palaiminti sveikata, širdies gerumu, malonumu ir Tavo valios vykdymu. Prašome per Kristų, mūsų Viešpatį. Amen.

Dievas yra meilė, ir kas pasilieka meilėje, tas pasilieka Dieve, ir Dievas pasilieka jame. Kristus, Dievo įsikūnijimas, apsireiškia toje meilėje ir rūpestyje, kurį mes parodome vienas kitam savo kasdieniame gyvenime. Amen.

Senajame Testamente izraelitams buvo nurodyta Velykų išvakarėse patepti durų staktas avinėlio krauju, kad mirties angelas juos aplenktų. Pakartoto Įstatymo knyga sako: „Paimk į širdį šiuos žodžius, kuriuos tau šiandien įsakau. Įdiek juos savo vaikams. Kartok juos, kai esi namie ir kai keliauji, kai guliesi ir kai keliesi. Prisirišk juos kaip ženklą ant rankos. Tebūna jie kaip žymė tau ant kaktos. Užrašyk juos ant durų staktų savo namuose ir ant vartų“ (Įst 6, 6–9).

 

Pagal įvairius šaltinius parengė Rita Bagdonaitė

 


Kategorija Maldos Parapija Straipsniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-01-06

Naujausi straipsniai

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt