Kraunasi...

Dėl pasninko kūčių dieną

 

Pastarosiomis dienomis pasirodė ne vienas klaidinantis pasisakymas apie pasninką ir susilaikymą nuo mėsiškų valgių Kūčių dieną, kuri šiais metais sutampa su sekmadieniu. Tad norime išskaidyti tikintiesiems sukeltas abejones.

Ištrauka iš LVK instrukcijos Dėl atgailos ir pasninko dienų (2006 12 12) Kaip ir Visuotinėje Bažnyčioje, Lietuvoje atgailos dienos yra visi metų penktadieniai ir Gavėnios laikas.

“Susilaikymo nuo mėsiškų valgių (abstinencijos) įstatymas. Nuo mėsiškų valgių turi būti susilaikoma visais metų penktadieniais (išskyrus tuos atvejus, kai jie sutampa su iškilmės diena), Pelenų trečiadienį ir, pagal seną Lietuvos tradiciją, – Kūčių dieną. Šis abstinencijos įstatymas saisto visus nuo 14 metų amžiaus.

Pasninko įstatymas. Leidžiama per dieną valgyti sočiai tik kartą. Šio įstatymo privalu laikytis nuo 18 iki 60 metų amžiaus (plg. CIC kan. 1252).

Susilaikymo nuo mėsiškų valgių (abstinencijos) ir pasninko reikia laikytis Pelenų dieną ir Mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Kančios ir Mirties penktadienį (plg. CIC kan. 1251).

Kai Kūčios būna sekmadienį, tikintieji, pagal Lietuvos tradiciją, tą dieną kviečiami susilaikyti nuo mėsiško maisto, nors sekmadieniais tokios pareigos ir nėra.

Sielų ganytojai ir tėvai privalo rūpintis, kad taip pat ir dėl jauno amžiaus neturintys pareigos laikytis pasninko ir abstinencijos asmenys būtų ugdomi kilnia atgailos dvasia (plg. CIC kan. 1252)”.

Plačiau skaityti Instrukcija dėl atgailos ir pasninko dienų

 

Panevėžio vyskupijos kurijos inf.

 


Kategorija Lietuvos Vyskupų Konferencija


Grįžti atgal Paskelbta: 2023-12-21

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt