Kraunasi...

Lapkričio 30 d. minimas Šv. Andriejus, apaštalas

 

Šv. Andriejus – (gr. Απόστολος Ανδρέας; taip pat žinomas kaip Andriejus pirmas pašauktas) vienas iš Jėzaus Kristaus mokinių, apaštalas, Apaštalo Simono Petro brolis. Gimė 7 m. pr. Kr. Galilėjos Betsaidoje, Tiberiados ežero šiauriniame krante.  Andriejus ir jo brolis Simonas Petras buvo žvejai, žvejoję Galilėjos ežere. Paminėtas apaštalų sąrašuose Evangelijoje pagal Matą (Mt. 10,2), Evangelijoje pagal Morkų (Mk. 3,18), Evangelijoje pagal Luką (Lk. 6,14), taip pat Apaštalų darbuose (Ad. 1,13).

Šv. Andriejų Jėzus Kristus pašaukė patį pirmą iš visų apaštalų, ir todėl jis vadinamas „pirmuoju pašauktuoju“. Pagal Evangeliją pagal Matą (Mt. 4, 18-19) ir Evangelijoje pagal Morkų (Mk. 1, 16-18) Andriejaus pašaukimas įvyko netoli Galilėjos ežero. Evangelijoje pagal Joną aprašomas Andriejaus pašaukimas prie Jordano iškart po Jėzaus krikšto. (Jn 1, 35-40). Manoma, kad Andriejus buvo Jono Krikštytojo mokiniu, tačiau išgirdęs iš Jono, kad Jėzus Kristus yra „Dievo Avinėlis“, Jėzuje Andriejus atpažino Mesiją ir nusivedė brolį Simoną pasiklausyti jo mokymo. Vėliau, juodviem žvejojant, Jėzus pasišaukęs abu brolius eiti su juo: „Eikite paskui mane! Aš padarysiu jus žmonių žvejais“ (Mt 4,18-20).

Evangelijoje pagal Joną apaštalas Andriejus minimas dar du kartus. Jis kalbasi su Jėzumi apie duoną ir žuvį prieš 5000 žmonių pamaitinimą, (Jn 6, 8-9) ir kartu su apaštalu Pilypu atveda graikus, norinčius pamatyti Jėzų (Jn 12, 20-22). Kai Jėzus įžengė į dangų, Andriejus buvo su kitais apaštalais Jeruzalėje.

Laikoma, kad Andriejus buvo pirmasis, turėjęs evangelizavimo (žmonių vedimo prie Dievo) dovaną. Įtaigiais pamokslais bei gausiais stebuklais atvertė daug pagonių.

Andriejus skelbė Evangeliją Mažojoje Azijoje ir pietų Rusijoje. Paskui, perėjęs į Graikiją, vadovavo Patraso krikščionims. Romos vietininkui įsakius suimti ir nukryžiuoti, čia jis mirė kaip kankinys: anot vienos tradicijos, nukryžiuojamas žemyn galva, ant X formos kryžiaus, kuris vėliau imtas vadinti „Šv. Andriejaus kryžiumi“. Tai įvyko maždaug apie 60 metus, lapkričio 30 d.

Apaštalas Andriejus – šventasis Rusijos, Škotijos, Rumunijos, Graikijos, Sicilijos, Amalfos, taip pat jūreivių ir žvejų globėjas.

1698 m. lapkričio 30 d. Rusijos caras Petras I įsteigė pirmą Apaštalo Andriejaus ordiną, kuris ilgą laiką buvo aukščiausias Rusijos apdovanojimas. 1998 m. šis ordinas Rusijoje buvo atkurtas.

 

 

 


Kategorija Kalendorius


Grįžti atgal Paskelbta: 2023-11-29

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt