Kraunasi...

Sekmadienio meditacija. Pasitikėjimas ir darbų vaisingumas išliekant vynmedyje

 

Pradedame penktąjį Velykų sekmadienį. Liturgijos skaitiniai mus kviečia apmąstyti Dievo žodį. Jėzaus pasakyta kalba yra po Jo atsisveikinimo su mokiniais.

Jis kreipiasi sakydamas mums visiems: „Aš esu tikrasis vynmedis, o mano Tėvas – vynininkas. Kiekvieną mano šakelę, neduodančią vaisiaus, jis išpjauna, o kiekvieną vaisingą šakelę apvalo, kad ji duotų dar daugiau vaisių.“ Tai kiekvieną mūsų priverčia susimąstyti, apgalvoti Kristaus pažadą ir norą, kad mes būtume su Juo ir pasiliktume Jame. Tai didelis palaikymas – Kristus yra vynmedis, o mes esame to vynmedžio šakelės, ir tai reiškia, kad priklausome tam pačiam vynmedžiui, dalinamės tais pačiais syvais.

www.ololbayswater.org

Gražus palyginimas – Dievas yra to vynmedžio šaknys, jo kamienas yra pats Jėzus Kristus, o mes esame šakelės. Skirtingos šakelės, bet kartu per Kristų, mes esame Jame. Tai mums yra kaip paskatinimas ir palaikymas, kad Kristaus vynmedžio syvais esame maitinami, gaivinami. Kristus laukia mūsų vaisių, mūsų pasiekimų.

Palyginime apie vynmedį galime įžvelgti ir Bažnyčią. Bažnyčia – vynmedis. Trejybinis Dievas yra šaknys, o parapijos, bendruomenės, kiekvienas tikintysis – šakelės. Ir kartais taip nutinka, kad susikuria grupelės, bendruomenės, jos puikiai veikia, turi tikslą skelbti ir liudyti Kristų, bet atitolsta nuo Bažnyčios, atsiskiria, nors sako: „Mes meldžiamės, mes tikime.“ Bet taip jos tampa bevaisės, jos gyvena tik dėl savęs, jos nesimaitina to paties vynmedžio syvais.

Ką reiškia, kai girdime sakant, kad vaisingos šakelės apvalomos? Tas apvalymas yra skaudus dalykas. Aš įžvelgiu, kad tai yra Atgailos ir Susitaikinimo sakramentas, kuris yra mums kiekvienam reikalingas apvalymas, ir tada mes esame vaisingi, kad dar daugiau duotume vaisių. Tai mus sujungia su Kristumi, su Bažnyčia.

Visame tame yra vienas svarbus dalykas, pagrindinis Evangelijos, gal net ir viso Šventojo Rašto raktinis žodis – tai pasitikėjimas. Be pasitikėjimo niekas neįmanoma. Pasitikėjimą matome Kristuje – Jis pasitikėjo savo dangiškuoju Tėvu ir kiekvieną mokinį kviečia Juo pasitikėti.

Tai atrandame antrajame Dievo žodžio skaitinyje iš šventojo apaštalo Jono Pirmojo laiško. Mes ramiai pasitikime Dievu ir gauname iš Jo tai, ko prašome. Pirmajame skaitinyje iš Apaštalų darbų knygos skaitome, kad pasitikėjimo ieškojo ir Saulius, būsimasis apaštalas Paulius. Saulius mėgino prisidėti prie mokinių, bet jie juo nepasitikėjo, atmetė. Tiktai Barnabas jį suprato ir apie jį paliudijo, tada užsimezgė mokinių pasitikėjimas juo.

Palyginimas apie vynmedį ir pasitikėjimas yra reikalingas mums kiekvienam. Ypač svarbu yra šaknys. Čia, Amerikoje, yra jaunimo – studentų ir jau baigusių studijas – grupelė, kuri pasivadino „Šaknys“. Susibūrę įvairiose Amerikos vietose, skirtingose valstijose, jie nusprendė ieškoti lietuviškos veiklos šaknų. Dauguma jų yra gimę Amerikoje, kai kurių ir tėvai yra gimę Amerikoje, bet jie ieško lietuvybės šaknų. Jų noras yra gražus pavyzdys.

Daug lietuvių, esančių išeivijoje, atgaivino šaknis su Lietuva, jos tradicijomis, kultūra, religija. Jie siekia atkurti šaknis su artimaisiais. Lietuva yra kaip tos šaknys, tradicijos ir vertybės, o kiekvienas lietuvis ir kiekviena lietuviška bendruomenė – kaip tos šakelės, pasklidusios po visą pasaulį.

Artėjant rinkimams ir ypač referendumui įvertinkime, ką reiškia tos šaknys, ką reiškia pasitikėjimas vieni kitais, buvimas vienybėje visame pasaulyje. Mes, būdami vynmedyje, tame vienybės medyje, nenuskriaudžiame vienas kito, stipriname vieni kitus, nes maitinamės tais pačiais syvais.

Brangieji, Kristus mus kviečia pačioje Bažnyčioje pasilikti vienybėje su Juo, kuris maitina tais pačiais syvais. Pasilikime su Kristumi, nenutraukime šio ryšio ir duokime kiekvienas gražių vaisių. Amen.

 

Kun. Gediminas Keršys tarnauja užsienio lietuvių katalikų sielovadoje Jungtinėse Amerikos Valtijose, Čikagoje ir jos apylinkėse

Bernardinai.lt

 


Kategorija Straipsniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-04-28

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt