Kraunasi...

Įkvepiantis uolumas ir pasitikėjimas

 

 

Popiežiaus maldos intencija kovui: „Melskime, kad dėl Evangelijos visame pasaulyje gyvybe rizikuojantys krikščionys savo drąsa ir misionierišku uolumu įkvėptų Bažnyčią.“

Ne tik mes iš praeities stiprybę semiame, bet ir visi žmonės, visa tikinčiųjų šeimyna – Bažnyčia. Kasmet liturginiame kalendoriuje minime pirmųjų amžių kankinius ir kone mūsų laikais persekiojimo metais kovojusius už tikėjimą, teisingumą, žmonių gyvybes. Skaitydami apie atskirus atvejus, matome, kaip pavyzdžiai įkvepia ir kitus panašiai elgtis, taip susikuriant visai grandinei asmenų, per kelias kartas stojančių už tikėjimą, teisingumą, artimo meilę ir pagarbą.

Filme Tyla vaizduojama japonų patirtis, kaip misionieriai skleidė ir palaikė katalikų tikėjimą priešiškoje šalyje. Persekiojimas taip prispaudė, kad joje daugiau nei 200 metų nebūta krikščionių. Tik Japonijai atsivėrus pasaulinei kultūrai, sužinota, kad visus tuos metus tikėjimas paslapčiomis buvo perduodamas iš kartos į kartą.

Kiek Lietuvoje ir gretimose šalyse patirta priešiškumo ir žiaurumo dėl tikėjimo! Vis geriau aprašyta, atpasakota, dokumentuota visa slaptosios Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos istorija. Kaip prityrę dvasininkai, seserys ir pasauliečiai sugebėjo įtraukti jaunesnius į slaptą tarnystę skleisti žinias apie krikščionių persekiojimą, neteisybes, skriaudą, sovietmečio teismus, tremtis. Slapti tinklai dešimtmečius sugebėjo rinkti naujienas, perduoti, patikrinti ir užtikrinti, kad pasiektų laisvąją spaudą ir pasaulį, kaip ir Bažnyčios vadovybę.

Prie drąsos ir misionieriško uolumo priklauso bendruomeninė, sutartinė gyvenimo dalis. Daugybė net neįvardytų asmenų palaiko viešai žinomus ir persekiojamus krikščionis. Įkvepia uolumas, tyras nusistatymas, sumani veikla, šviesi mąstysena, pasitikėjimas Dievo vedimu ir globa.

Žvelgdami į šiandienos pasaulio žemėlapį, galime matyti ir justi, kaip Bažnyčia spaudžiama Kinijoje, kaip tyliai auga pusiau slaptos parapijos ir tikėjimo puoselėtojai bei solidarumas užstoti skriaudžiamuosius. Kokios derybos vyksta su nepalankia valdžia, tiek iš laisvojo pasaulio, tiek vietoje pastangos užstoti, išlaikyti, „prastumti“ tikėjimo spindulius tarp asmenų ir bendruomenėlių. Nikaragvoje, kuri, manytum, katalikiška šalis, nepalanki valdžia spaudžia dvasininkiją, užstojančią varguomenę ir pačią šalį nuo piktnaudžiavimo, gobšumo, neteisybės.

Katalikiška ir pasaulinė žiniasklaida kone kasdien mini asmenis ir atvejus iš mūsų šio mėnesio maldų krypties. Uolumas Dievo namams uždega kitų rūpestį, palaikant malda, parama, semiantis jėgų savo mažame ratelyje ir ribotoje aplinkoje laikytis tikėjimo, elgtis ir spręsti pagal Kristaus mokymą.

Tai pasakytina ne tik apie šalis ir kultūras, bet ir apie asmenų pavyzdį. Pvz., turėti drąsos užstoti, palaikyti, nešioti kryželį ar medalikėlį, troleibuse laikyti rankoje rožinį, domėtis religine spauda Knygų mugėje, knygyne ar parduotuvėje, namuose turėti koplytėlę, statulą, vyrams (jei nešalta) pakelti kepurę pravažiuojant bažnyčią… Ar pasitelkti kokius nors kitus liaudies papročius nejučiomis liudijant savo ryšį Viešpaties vynuogyne.

 

Tėvas Antanas Saulaitis SJ

Artuma.lt

 


Kategorija Straipsniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-03-01

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt