Kraunasi...

Didžiosios savaitės simboliai – nuvilta Judo meilė

 

Tuomet vienas iš Dvylikos, vardu Judas Iskarijotas, nuėjo pas aukštuosius kunigus ir tarė: „Ką man duosite, jeigu jį išduosiu jums?“ Tie pasiūlė trisdešimt sidabrinių. Ir nuo to meto jis ieškojo progos išduoti Jėzų“ (Mt 26, 14–16).

Caravaggio, „Kristaus suėmimas“ (1602 m.). Airijos nacionalinės galerijos eksponatas. Wikipedia.org nuotrauka

Giluminės Judo išdavystės priežastys mums lieka nesuprantamos. Trisdešimt denarų tikrai nėra įtikinamas motyvas. Greičiausiai Judas jautė, kad jo meilė Jėzui, kaip ir daugybės krikščionių šiandienos Bažnyčiai, buvo apvilta.

Jis patyrė apmaudą žmogaus, matančio, kad jo lūkesčiai ir siekiai buvo nuvilti. Jis visas viltis dėjo tik į Jį, tikėjo tik Jo sėkme pasaulyje; o pamažu suprato, kad Jėzus, tiesa, buvo karvedys, bet nesiekė jokių išorinių užkariavimų; vadovas, kuris nenorėjo dominuoti; karalius, atsisakęs bet kokios karalystės žemėje.

Jis išdavė, nes pats jautėsi išduotas, puoselėdamas neteisingus lūkesčius.

Tačiau galbūt Judo išdavystė tėra neįžvelgiama mįslė ir veltui stengiamasi ją suprasti. Ji nesuvokiama, kaip mums patiems yra nesuvokiamos mūsų išdavystės, mūsų neištikimybės, mūsų daromi blogio pasirinkimai, nepaaiškinamas mūsų maištas prieš Dievą, kuris mus nepaaiškinamai myli.

 

Pagal publikaciją Cercoiltuovolto.it parengė Saulena Žiugždaitė

 

 


Kategorija Straipsniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-03-28

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt