Kraunasi...

Sunkiausias įsakymas

 

 

Praėjo beveik du tūkstančiai metų nuo tada, kai Viešpats atsakė į fariziejaus iškeltą klausimą: „Mokytojau, koks įsakymas yra didžiausias Įstatyme?“, tačiau neatrodo, kad mes išgirdome atsakymą ir pagal jį gyvename.

Rodos, nėra nieko lengviau – mylėti Dievą ir mylėti savo artimą – jokių taisyklių, normų, paliepimų, draudimų, paraginimų, pamokymų, nurodymų, patarimų.

Rodos. Tačiau būtų lengviau, kad Viešpats vietoj šio atsakymo būtų pateikęs taisykles, normas, paliepimus, draudimus, paraginimus, pamokymus, nurodymus, patarimus.

Ar nebūtų gerai, jei Viešpats būtų pasakęs: „Svarbiausia yra Įstatyme nesulaužyti taisyklių, o tai padarius, – atlikti atgailą.“ Viskas aišku ir paprasta.

Pixabay.com nuotrauka

Bet kaip tada su Dešimčia Dievo įsakymų, o kaip su Bažnyčios įsakymais ir potvarkiais? Vadinasi, jie negalioja? Reikia laikytis šventojo Augustino patarimo – mylėk ir daryk, ką nori?

Mūsų Vakarų pasaulis, kuris pasikeitė po 1968-ųjų kultūrinės revoliucijos, dažniausiai šias sąvokas „meilė“ ir „įstatymas“ supriešina. Esą meilė reikalauja laisvės, atmeta visas taisykles, o įstatymas yra varžantis ir įpareigojantis.

Panašiai ir Bažnyčioje visada bus tų, kuriems žodžiai „mokymas“, „dogma“, „kanonai“ reiškia naštą, kurios reikia kuo greičiau atsikratyti. Tam jie visada priešpriešins Kristaus meilę, kuri išlaisvina iš visų normų bei taisyklių pančių. Tačiau toks supriešinimas yra klaidingas ir pražūtingas.

Apaštalas Paulius moko priešingai: „meilė – įstatymo pilnatvė“, – meilė yra kiekvieno įstatymo pagrindas ir tikslas. Kas laikosi įstatymų, – tas juk tikrai myli (pagalvokim vien apie kelių eismo taisykles ir kiek žalos atneša jų pažeidimai).

Dėl nuodėmės reikia taisyklių, tačiau jos turi gimti iš meilės ir padėti augti meilei, – kitaip tai bus vien tironiškas bausmių rinkinys. Pats Viešpats sakė: „Aš jums duodu naują įsakymą, kad jūs vienas kitą mylėtumėte: kaip aš jus mylėjau, kad ir jūs taip mylėtumėte vienas kitą!“

Jei laikysimės tik taisyklių, būsime raidės žmonės, bet ne dvasios. Jei mylėsime ir iš meilės priimsime taisykles, kad mūsų meilė būtų prasminga ir vaisinga, – tuomet eisime Kristaus nurodytu keliu.

 

Kun. Robertas Urbonavičius

Bernardinai.lt

 

 


Kategorija Straipsniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-02-06

Naujausi straipsniai

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt