Kraunasi...

Gavėnios kelionė. Retorinis klausimas: ar mūsų bendruomenės Pelenų trečiadienį taps labiau mylinčios?

 

 

Šiandien minime Pelenų dieną ir šv. Valentino šventę. Kas jas jungia ir kokį bendrą vardiklį galime šią dieną surasti?

Apie tai savo komentare svarsto Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vyresnysis, kunigas Benediktas Jurčys OFM: „Ištisus metus brangiai laukiau šios dienos. Šiandien vasario 14-oji. Šventojo Valentino diena. Šiandien Pelenų trečiadienis, gavėnios pradžia. Susilieja, bet jokiu būdu tarpusavyje nekonfrontuoja. Nenoriu, kad šių metų Pelenų trečiadienis būtų kiek romantiškesnis prie raudonojo vyno taurės, gėlių, širdučių.

Unsplash.com nuotrauka

Aš noriu to paties, ko nori Jėzus. Prisimenate, praėjusį sekmadienį Jis sakė: noriu, būk švarus. Turime apsivalyti, t. y. kurti naujas tradicijas. Aš noriu. Gražu. Jėzaus Dievas nori ne normų, statutų, įstatymų, o tik išgydytų vaikų. Religijos Dievas, priešingai, nori tik geresnių tarnų. Religinė jėga yra aiškiaregė: ji visada atskiria tyrus žmones nuo netyrų, atskiria teisųjį nuo nusidėjėlio. Geriau jau draudžiame Bažnyčioje pasilikti kitaip mąstantiems, kurie pakluso tik savo sąžinei, taip pat ir išsiskyrusiems, ir pakartotinai susituokusiems. Sąrašas galėtų tęstis. Ir visa tai dėl išgalvoto žiauraus Dievo ir Dievo pirkinio – separatoriaus, kurio vardu padalinome žmoniją dvi dalis. Vienai lemta patekti į karštąją planetą, pragarus. Kitai pažadėta amžina palaima. Bet tai, ką mes vadiname Dievu, yra ne dangiškasis Teisėjas, bet gyvenimo jėga.

Jėzus sako: aš atėjau, kad žmonės turėtų gyvenimą. Kad apsčiai jo turėtų. Jono Evangelijos dešimtas skyrius. Ir ši galia plečiasi žmogaus viduje, bet kokiame žmoguje, kad jis pasiektų savo grožio ir būties pilnatvės išsipildymą. Mes nesame tobulybė. Esame laikini ir trapūs.

Šv. Valentinai, melskis už mus! Šiandien šventojo Valentino diena. Argi ši šventė skirta tik vartotojams, vertinantiems gėles ir romantiškas širdeles? Prieš Valentino dieną maisto prekių parduotuvėse gausu ryškiai raudonų širdelių, pliušinių meškiukų su įdarytomis širdelėmis, širdies formos šokolado dėžučių. Valentino diena pakelia mums nuotaiką, suteikia progą šypsotis. Tai yra tikrai šventa diena. Prisimename vyskupą Valentiną, kurį trečiajame amžiuje nukankino imperatorius Klaudijus, nes vyskupas slapta sutuokė jaunus įsimylėjėlius. Imperatorius stiprino savo kariuomenę. Jam, kaip [Vladimirui] Putinui, reikėjo kareivių. Todėl jis draudė santuokas, kad jauni vyrai liktų laisvi ir taptų kaip šiandien, vis kartojame, patrankų mėsa. Šventasis Valentinas atidavė savo galvą už jaunus įsimylėjėlius.

Sakysite, girdėta istorija. Ir Kristus atidavė savo dvasią už mus, kad neliktume bedvasiai, kad neliktume be meilės.

Viena šventė spinduliuoja ryškiai raudonomis širdelėmis, simbolizuojančiomis gyvenimą ir meilę, o kita – pelenais. Dėmesio: atsiverkite ir tikėkite Evangelija. Pelenai neturėtų mums niūriai priminti apie mūsų mirtį, apie ką mums kalba liturgijoje pelenų metafora. Pabandykite pagalvoti ne apie auką, atgailą, apsimarinimą. Priešingai – apie kūrybą. Dykos liks lysvės be derliaus, jeigu jų nepasotinsime pavasarį pelenais, nes pelenai – tai Dievo meilė.

Kaip niekad anksčiau šiandien Mišių metu prašau: tepaženklina kunigas jūsų kaktas pelenų kryželiais. Švęskime savo meilę. Ir kartu besąlygiškos Dievo meilės akivaizdoje širdyje gailėkimės dėl savo nuodėmių, dėl savo dvasinio surambėjimo.

Gavėnia negali stokoti meilės. Priešingu atveju mūsų dvasiniame gyvenime atsirastų, sakyčiau, emocinė netvarka. Retorinis klausimas visiems kunigams ir vyskupams: ar mūsų bendruomenės Pelenų trečiadienį taps labiau mylinčios? Meilė yra vienintelis vedlys gavėnios kelyje, ir toji meilė yra Kristus. Mano klausimas jums: ar Dievo namuose pakankamai yra meilės vaikui užaugti? Pakartosiu savo anksčiau sakytą mintį: Jėzaus Dievas nori ne normų, statutų, o tik išgydytų vaikų. Religijos Dievas nori tik geresnių tarnų. Brangieji, arti yra Dievas. Prašau pajusti ir švelnumą, ir meilę. Ir būkite palaiminti. Gražios Jums kelionės su Jėzumi!“

 

Kun. Benediktas Jurčys OFM

Bernardinai.lt

Vilties miestas

 


Kategorija Straipsniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-02-14

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt