Kraunasi...

Gavėnios kelionė. Ne sveikiesiems reikia gydytojo, bet ligoniams

 

 

Pirmasis šių metų Gavėnios šeštadienis, kurio Evangelija pasakoja apie Jėzų, muitininkus ir fariziejus.

Mintimis dalinasi Švento Kazimiero parapijos klebonas kun. Rolandas Karpavičius: „Šioje dvasinėje kelionėje labai svarbios yra įvairios detalės. Pastebėkime, brangūs broliai ir sesės, Jėzus išeina ir pastebi muitininką Levį. Pirmoji iniciatyva yra iš Dievo. Pirmoji iniciatyva yra iš Jėzaus, kuris eina ir pastebi. Tačiau po to ir labai svarbus dalykas: atsiliepimas. Mūsų gyvenimiškoje kelionėje visada Dievas eina su mumis. Jis yra šalia mūsų ir mus pastebi. Tačiau ar mes jį girdime?

Gavėnios kelionėje mums yra labai svarbu duoti laiko, duoti erdvės mūsų širdyse. [Leisti] Dievui mus pastebėti, mus prakalbinti.

Įdomu yra tai, kur Jėzus susitinka su šiuo muitininku? Susitinka jo darbo vietoje. Mes kartais galvojame, kad tiktai mūsų maldos kambaryje ar bažnyčiose, ar bendruomenėse, kad tiktai ten kalba Dievas. Ne, Dievas į susitikimą su mumis eina ir tose vietose, kur mes dirbame. O įdomiausia yra tai, kad Levis – šitas muitininkas – dirba labai gėdingą darbą. Žydams tai yra visiškai nepriimtinas dalykas.

Juos jie visiškai ignoruoja. Pagal jų įstatymus toks, kaip muitininkas Levis, negalėdavo net į sinagogą ateiti, nes kolaboruoja su valdžia, kuri renka mokesčius ir t. t..

Taigi Dievas ateina į tas gyvenimo vietas, kur mes esame, kur mes dirbame, kur yra mūsų buitis. Kas vyksta su šiuo žmogumi, kurį Jėzus pamato ir sako: sek paskui mane? Jis išgirsta, atsiliepia. Jis viską palikęs sekė paskui Jį. O dabar pagalvokime: ką gyvenime mums reikia palikti, kad mes galėtumėme sekti paskui Jį? Kokius dalykus mes turėtumėm palikti, kurie mums trukdo sekti Jį?

Su kuo susiduria Jėzus ir Jo mokiniai? Susiduria su priekaištais. Fariziejai, Rašto aiškintojai, save laikydami labai teisiais, iš karto priekaištauja Jėzaus mokiniams sakydami: kam jūs valgote ir geriate su muitininkais ir nusidėjėliais? Bet ne Jėzaus mokiniams reikia duoti atsakymą, pats Jėzus duoda atsakymą. Ir Jėzus pateikia labai įdomų pavyzdį. Pristato save kaip gydytoją ir sako: ne sveikiesiems reikia gydytojo, bet ligoniams. Evangelijoje Jis pasako savo misiją, ko Jis yra atėjęs, kokia yra Jėzaus misija. Jis sako: Aš atėjau šaukti į atgailą ne teisiųjų, bet nusidėjėlių.

Te šios Evangelijos eilutes įprasmina mūsų gavėnios kelionę.“

 

Rolandas Karpavičius

Bernardinai.lt

Vilties miestas

 


Kategorija Straipsniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-02-17

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt