Kraunasi...

Gavėnios kelionė. Kas yra pasninkas?

 

 

Šiandien Lietuva mini valstybės atkūrimo šventę, o Evangelijoje pagal Matą svarstoma apie pasninką.

Ketvirtadienio Evangeliją komentuoja Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vienuolis, brolis kunigas Astijus Kungys OFM: „Sveikinu visus su mūsų valstybingumo švente. 1918 metais buvo pasirašytas mūsų laisvės aktas – Nepriklausomybės Aktas. Iš tiesų tai irgi yra labai svarbu ir mūsų – krikščionių – gyvenime. Nepriklausomybė nuo ko? Nuo uzurpatoriaus, nuo okupanto, nuo kokios nors išorinės jėgos. Ir priklausomybė tam kraštui, tai tradicijai, priklausomybė tam tikėjimui, priklausomybė tai kultūrai, priklausomybė tai bendruomenei. Būtent čia yra labai svarbu surasti save. Todėl, kaip ir vakar minėjau, mes išeiname į dykumą. Mes dykumoje tarsi atsisakome visų šitų priklausomybių. Mes išeiname su meile, su meile atrasti save ir atrasti Viešpatį.

[…]

Kas yra pasninkas? Ir Jono mokiniai, ir fariziejai pasninkauja pagal žydų tradiciją. O koks mūsų – katalikų, krikščionių – šiandienis pasninkas? Jėzus labai aiškiai pabrėžia vestuves: argi gali būti taip, kad per vestuves, kol vestuvėse yra jaunikis, žmonės pasninkautų? Žmonės džiaugiasi gyvenimu. Čia Jėzus kalba apie tą laikotarpį, kai jis buvo ir gyveno žemėje. Jis primena mums, kad ateis ta diena, kai Jis įžengs pas savo dangiškąjį Tėvą ir visa Bažnyčia lauks Jo kaip jaunikio sugrįžimo. Dabar yra toks laikotarpis. Nebūtinai gavėnia, bet visas mūsų laikotarpis iki Jo antrojo atėjimo, iki sugrįžimo laikų pabaigoje. Tai yra pasninkas.

Aš trokštu Tavęs. Aš turiu suprasti, kad Tu esi mano pagrindinis maistas. Ir nors mūsų tradicija kalba, kad kur du ar trys mano vardu, aš esu jūsų tarpe. Bažnyčioje, per Mišias, kunigas bent keturis kartus pasako: Viešpats su jumis! Ir visi atsako: ir su tavimi!

Mes tikėjimu žinome, kad Jis yra su mumis. Bet mes turime Jį atrasti tame slėpinyje, toje paslaptyje, toje kelionėje, toje dykumoje, kur tarsi nieko nėra. Atrasti tą, kuris iš tiesų yra. Ir čia svarbiausias dalykas yra pasninkas, tas mano troškimas, teisinga kryptis ieškoti gyvojo Dievo veido. Būkite palaiminti, ieškokite To, kuris yra mūsų gavėnios kelionė!“

 

Kun. Astijus Kungys OFM

Bernardinai.lt

Vilties miestas

 


Kategorija Straipsniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-02-16

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt