Kraunasi...

Advento kelionė su Marija. III Advento savaitė. Pirmadienis

MĄSTYMAS

O AMŽINOJI IŠMINTIE,

Išeinanti iš Aukščiausiojo lūpų,

Tu skrieji nuo vieno krašto iki kito,

Galingai ir švelniai viską tvarkydama;

Ateik ir vadovauk mums savo dieviškąja išmintimi.

 

Devinto ir vienuolikto šimtmečių rankraščiai rodo gimus naują pamaldumą, kai nuo gruodžio 17 d. iki Kalėdų katedrų bendruomenėse ir vienuolynuose vakarinės maldos buvo papildytos „O“ priegiesmių giedojimu. Priegiesmiai – tai trumpos liaupsės ar himnai, giedami prieš it/ar po psalmių bei Biblijos tekstų, tokių kaip Marijos giesmė Magnificat. Atsidūsėjimas „O“ perteikia gilų žmogaus širdies Išganytojo troškimą.

Ateinantis Išganytojas tituluojamas iš Senojo Testamento paimtais vardais. Pirmoji visų septynių pagrindinių žodžių raidė kiekviename priegiesmyje (pvz.: Emanuelis) sudaro akrostichą „ero cras“, reiškiantį „Aš būsiu rytoj“, ir šitaip skelbia neišvengiamą Kristaus atėjimą per Kalėdas.

Dauguma krikščionių žino įsimenančią kalėdinės giesmės „O ateik, o ateik, Emanueli“ melodiją.

Šios giesmės eilės yra vienas maldos su „O“ priegiesmiu pavyzdžių.

O nuženk, Išmintie, iš aukštybių,

Tu, kuri galinga ranka viską tvarkai;

Nurodyk mums pažinimo kelius

Ir mokyk mus jais žengti.

Džiūgauki! Džiūgauki!

Emanuelis ateis pas tave, o Izraeli!

***

KALĖDŲ NOVENA

Gruodžio 16 d. prasideda Kalėdų novena. Yra šeimų ir įstaigų, kurios laikosi papročio iki Kalėdų likus devynioms dienoms nešioti Marijos statulą iš kambario į kambarį. Tai viena būsto ieškojimo formų. Šeimos nariai paeiliui ruošia Marijai vietą, ją sutinka parinktais pasakojimais, dainomis ir skaitiniais. Procesija vyksta po vakarienės nuo gruodžio 15 d. Vaikai raginami dienos metu lankyti Mariją ir kartu su ja laukti Jėzaus.

***

DARBAI

Šiandien pakalbėk su Marija apie pažinimą ir išmintį. Šiandien išgyvenant mokslo ir žinių sprogimą, prašyk jos, kad padėtų atsirinkti tai, kas svarbu žinoti.

 

MALDA

Ateik, Šventoji Išmintie, būk mūsų išmintingas draugas ir vadovas. Kristau, apjuosk mus. Kristau, lai Tavo šviesa mus apsupa. Šviesk mūsų gyvenimuose. Pripildyk mūsų širdis didžio dėkingumo.

 

Iš knygos M. Jean Frisk „Džiugus lūkestis”

Katalikų pasaulio leidiniai, 2008

 

 


Kategorija Maldos


Grįžti atgal Paskelbta: 2020-12-11

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt