Kraunasi...

Advento kelionė su Marija. I advento savaitė. Pirmadienis

MĄSTYMAS

 

MES BRANGINAME SAVO ŠVENTES. Prekybininkai irgi. Mes, žinoma, džiaugiamės, klausydamiesi komentarų apie išaugusią prekybą. Visuomenės klestėjimas palankiai veikia žmonių gerovę.

Bažnyčia irgi duoda mums savo prizmę advento laikui. Šios savaitės didinamasis stiklas yra pranašas Izaijas. Jis skelbia iškilsiančius Viešpaties Namus, į kuriuos srove plauks visos tautos.

Daug tautų ateis ir sakys:

„Ateikite, kopkime į VIEŠPATIES kalną…

Kad jis pamokytų mus savo kelių,

Kad mes eitume jo takais“ (Iz 2, 3).

Išrinktosios tautos Marija, be jokios abejonės, tai žinojo. Ką ji galvojo, žinodama Dievo pažadą, bet regėdama savo tautą pavergtą ir valdomą svetimųjų? Keliaudami su ja, nuolatos savęs klausiame, ką ji turėjo jausti devintą mėnesį. Ji jau buvo viską parengusi kūdikio atėjimui. Pasak senovės pasakojimų, ji buvusi plonųjų drobių audėja. Jos kūdikėliui skirta visa, kas geriausia. Juozapas, būdamas dailidė, irgi prisidėjo prie būsto rengimo, sumeistravo neregėto gražumo lopšį. Jie buvo pasirengę.

Mes irgi planuojame geriausias ir puikiausias Kalėdas.

Pasak Luko, pora turėjusi atidėti planus ir pasirengimus. Jie paliko Nazaretą ir 110 mylių keliavo raižyta kalnuota vietove per dykumą į pietryčius, į Betliejaus miestą už 5 mylių į pietus nuo Jeruzalės.

Kodėl Juozapas nepaliko Marijos namie? Ar dėl sentėvių arba kitų gerovės visa šeima turi netekti gimtųjų namų? Ar viena tauta privalo turėti tokią galią kitai, kad ir dėl kokių priežasčių tai būtų? Raštuose apie tai neužsimenama. Viena aišku, kad Juozapas buvo įsipareigojęs laikytis šalia jos, ginti ją ir Kūdikėlį. O gal Marija pati panūdo eiti kartu?


 

Marija, nuo namų iki Betliejaus tau reikėjo keliauti labai toli pėsčiomis, raitai ant asilo, per dykumos kaitrą ir šaltį, per kalnus ir klonius. Ar prisiminei kelionėje Izaijo pažadą dėl taikos, ar mąstei, jog tavo Kūdikėlis bus tas Vienintelis, kuris ją atneš? Ar prisiminei dykumoje, kad Viešpaties garbė bus „paunksmė dieną nuo kepinančios kaitros, prieglauda ir priedanga nuo audros ir lietaus“ (Iz 4, 6)?

Tikra tai, kad Kūdikėlis gims Dovydo mieste, Betliejuje, Duonos namuose. Vėliau Jėzus sakys: „Todėl aš jums sakau: daugelis ateis iš rytų ir vakarų ir susės Dangaus Karalystėje prie stalo su Abraomu, Izaoku ir Jokūbu“ (Mt 8, 11). Jis pats taps puotos duona.

 

DARBAI

 

Visą šią dieną eik iš vienos vietos į kitą ir kaip Marija be paliovos svarstyk savo širdyje. Mąstyk apie dovanas, kurias dovanosi ir gausi. Neretai dovanos būna sudarytos iš dalių ir supakuotos. Pagalvok apie įvairių tautybių žmonių rankas, gaminusias tavo dovanas: nuo pradžios iki galo, nuo žaliavų iki surinkimo. Melskis už dovanų, kurias ketini dovanoti ar gauti, gamintojus.

 

MALDA

 

Duok mums, Viešpatie Dieve, stropiai laukti tavo Sūnaus Kristaus atėjimo, kad, atėjęs ir pabeldęs, mus rastų maldingai budinčius ir džiugiai jį šlovinančius.

 

 

Iš knygos M. Jean Frisk „Džiugus lūkestis”

Katalikų pasaulio leidiniai, 2008

 


Kategorija Maldos


Grįžti atgal Paskelbta: 2020-11-27

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt