Kraunasi...

Vasario 27 d. minimas šv. Grigalius Narekietis

 

Šv. Grigalius Narekietis – armėnų teologas, mistikas, filosofas ir poetas minimas vasario 27 d.

Šv. Grigalius Narekietis. Mozaika Šv. Petro bazilikoje Vatikane. Wikipedia.org nuotrauka

Šventasis kunigas, vienuolis Grigalius Narekietis gimė apie 950 m. mažame kaimelyje, tuometinės Armėnijos teritorijoje, kuri dabar priklauso Turkijai.

Motinai anksti mirus, tėvas tapo arkivyskupu ir patikėjo jaunojo Grigaliaus bei jo brolio auklėjimą giminaitei Ananijai, kaimo mokyklos įkūrėjai. Dar visai jauno amžiaus Grigalius buvo atiduotas į Nareko vienuolyną, anksti buvo įšventintas į kunigus, tapo vienuolyno abatu. Nuolankus ir kupinas artimo meilės jo gyvenimas buvo pažymėtas maldos ir darbo žyme, pilnas aistringos meilės Jėzui ir Švč. Mergelei Marijai.

Grigalius buvo žymus teologas, mistikas, filosofas, vienas svarbiausių armėnų literatūros poetų. Tarp jo paliktų veikalų yra „Giesmių giesmės“ komentaras, Maldų knyga, arba Sielvartingų giedojimų knygos, kur surinktos 95-ios poetinės formos maldos.

Jis mirė Nareko vienuolyne apie 1005 m., jo kapas buvo piligrimystės vieta iki pat XX a. pradžios, kol turkai nesugriovė Nareko vienuolyno.

Armėnų Bažnyčioje Grigalius nuo seno gerbiamas kaip mokytojas. Romos Katalikų Bažnyčia iki šiol pripažino jo šventumą pabrėždama jo mokymo, raštų, mistinių išgyvenimų svarbą.

 

Parengta pagal Vatikano radiją

 

 


Kategorija Kalendorius


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-02-26

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt