Kraunasi...

Gruodžio 13 d. minima Šv. Liucija, mergelė, kankinė

Liucija (283-303), mergelė, kankinė, minima gruodžio 13 d. Jos globa susijusi su šviesa: ji globoja neregius, sergančius akių ligomis, akių gydytojus ir elektrikus; globoja ir žemdirbius.

Ji plačiai garbinama visame pasaulyje, o kultas – labai senas. Vardas Liucija (lot. lux – „šviesa“) buvo įtrauktas į V amžiaus šv. Mišių kanoną. Tačiau nepaisant šito, apie ją žinių yra labai mažai. Pasakojimą apie jos kančią gaubia legendos šydas. Pasakojama, kad Liucija buvo graži jauna mergina iš Sirakūzų, pažadėta į žmonas vienam turtingam bendraamžiui. Tačiau staiga mergina sužadėtuves nutraukė. Jos sužadėtinis nepanoro nusileisti ir visomis priemonėmis siekė ją susigrąžinti, bet galiausiai, matydamas, kad visi jo mėginimai perniek, įdavė ją kaip krikščionę prokonsului. Mergina buvo suimta ir teisiama. Norėdamas pergalėti jos pasipriešinimą prokonsulas pagrasino uždaryti ją į viešnamį. O mergina, parodydama gerą krikščioniškojo mokymo išmanymą, jam atsakė: „Gali taip padaryti, tačiau kūnas nebus suterštas, jeigu su tuo nesutinka siela. Jeigu tu leisi mane išniekinti prieš mano valią, mano skaistumas pelnys dvigubą karūną.“ Atiduota kęsti žiauriausius kankinimus, ji mirė ištikima Kristui. Legenda pasakoja, kad jai buvo išluptos akys.

Liucijos kultas greitai išplito. Tikima, kad ji gydo ne tik fizinę, bet ir dvasinę neregystę. Yra tradicija per šv. Liuciją duoti vaikams dovanų. Šios tradicijos šaknys siekia XII ar XIII amžių, kai vieno Sicilijos kaimo vaikus ištiko kažkokia epidemija, ir jie apako; tėvai basi nuėję meldėsi prie šv. Liucijos altoriaus kartu su vaikais, kuriems pažadėjo, kad grįžę iš bažnyčios ras kurpes, pilnas dovanų. Liucija juos ne tik išgydė, bet ir pasirūpino, kad tėvų pažadas būtų ištesėtas, ir nuo tada ši tradicija gyvuoja daugelyje Europos šalių. Sakoma, kad šventoji keliauja raita ant asilo, tad vaikai paruošia ėdalo iš sėlenų bei miltų ir padeda jį ant palangės; asilui viską suėdus, Liucija tuščią padėklą prikrauna žaisliukų, saldumynų ir vaisių, o išdykėliams palieka botagėlį.

 

Piero Lazzarin
Ištrauka iš knygos: Šventųjų knyga.

Mažoji enciklopedija su Jono Pauliaus II paskelbtais šventaisiais.

 

 


Kategorija Kalendorius


Grįžti atgal Paskelbta: 2023-12-12

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt