Kraunasi...

Rugsėjį popiežius lankys Lietuvą, Latviją ir Estiją

 

 

Šventojo Sosto Spaudos salės vadovas Greg Burke penktadienio vidudienį paskelbė, kad popiežius Pranciškus, priimdamas valstybių vadovų ir vyskupų kvietimą, rugsėjo 22-25 lankysis Baltijos šalyse: Lietuvoje – Vilniuje ir Kaune, Latvijoje – Rygoje ir Agluonoje, Estijoje – Taline. Kelionės programa bus paskelbta vėliau.

Lietuvoje popiežius lankys dvi vyskupijas. Jų ganytojų – Vilniaus ir Kauno arkivyskupų pirmos reakcijos, paskelbus žinią apie popiežiaus kelionę.

 

Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas:

 

Pirma reakcija – tai tikrai didis džiaugsmas, kad sulauksime Šventojo Tėvo Lietuvoje. Laukiame jo atvykimo, laukiame, kad jis mus sustiprintų. Atsiminame Jono Pauliaus II vizitą prieš 25 metus, kiek jis sustiprino Lietuvos žmones ir tikinčiuosius tuo labai sunkiu laikotarpiu. Dabar mes laukiame  popiežiaus Pranciškaus su viltimi. Jis sustiprins mūsų viltį, sustiprins tikėjimą, kad mes galėtume atsiliepti į šių dienų iššūkius ir gyventi autentišką krikščionišką gyvenimą, pastebėdami vieni kitus, savo artimus parapijose, mūsų šalyje, ištiesdami pagalbos ranką, ir atsinaujinti kaip Bažnyčia, atsinaujinti kaip visuomenė Lietuvoje.

 

Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas:

 

Džiugi žinia šiandien mus pasiekė Jeruzalėje, keliaujant su grupe piligrimų, lankant Jėzaus vietas. Be galo džiugu, kad popiežius atvyksta į Lietuvą. Džiugu, be abejo, kad popiežius lankysis ir Kaune. Jis visada atvyksta pas žmones, kuo arčiau žmonių, kad kuo daugiau galėtų jį išgirsti, pamatyti. Iš tiesų, Kaunas tai vietą, į kurią lengva suvažiuoti iš visos Lietuvos. Kas gali būti daugiau tikintiesiems kaip švęsti Eucharistiją, švęsti Mišias kartu su popiežiumi. Tikrai esame labai pradžiuginti, bet kartu ir labai įpareigoti. Turime ruoštis ne tik nusiteikimu, bet ir pažinti tai, ką popiežius nori perduoti, ką jis kalba. Visus labai kviečiu klausyti ir Vatikano radijo, lankytis svetainėje, nes tai yra pačios naujausios, aktualiausios žinios apie popiežiaus veiklą, jo susitikimus. Šitas laikas yra labai svarbus pasiruošimo laikas susitikti popiežių tinkamai, gerai pasiruošus.

 

 

 

„Pabuski, mano širdie“, estų liaudies dainos žodžiai, lydės popiežių Pranciškų jo kelionės į Taliną dieną, rusėjo 25-ąją. Garsaus estų XX amžiaus kompozitoriaus Kirilo Kreeko dainos žodžiai įrašyti į popiežiaus Pranciškaus kelionės logotipą, kuriame ant geltonos spalvos Estijos kontūrų – besišypsančio Šventojo Tėvo foto portretas ir popiežiaus parašas raudona spalva: Franciscus

„Parodyk mums, kad esi Motina!“, kreipimasis į Agluonos Dievo Motiną, lydės popiežių Pranciškų Rygoje ir Agluonoje, paimtas iš žinomo ankstyvųjų viduramžių Mišparų himno „Ave Maris Stella“. Visai tikėtina, kad jo melodija dar XIII amžiuje pirmą kartą nuskambėjo Livonijoje. Popiežiaus vizito Latvijoje logotipe virš Latvijos kontūrų iškilusi Agluonos Marija su kūdikiu savo aukso rūbu apjuosia viso krašto teritoriją.

„Kristus Jėzus, mūsų viltis!“ – skelbia Lietuvos žmonėms Romos vyskupo Pranciškaus apsilankymo rugsėjo mėnesį į Vilnių ir Kauną logotipas. Žodžiai „Kristus Jėzus, mūsų viltis!“ įrašyti logotipe po baltu Kryžiumi, už kurio Šventosios Dvasios simbolis. Kryžius primena tris dalykus: Jėzaus mirties pergalę, mūsų krikščionišką tikėjimą ir patį popiežių Pranciškų, Kristaus vikarą žemėje. Šventoji Dvasia, pavaizduota kaip liepsna ir balandis. Balandžio plunksnos nudažytos tautinės vėliavos spalvomis, simbolizuoja visų Lietuvos žmonių į popiežiaus vizitą sudėtas viltis, nes sakoma oficialiame logotipo paaiškinime, „esame tikri, Pranciškaus kelionę jie patirs kaip galingą ir visa atnaujinantį Šventosios Dvasios gūsį“. Šventosios Dvasios balandžio trispalvės plunksnos, Lietuvos Respublikos vėliavos spalvos, irgi turi simbolinę prasmę – simbolizuoja Bažnyčios viltį, kad Lietuva visuomet pasiliks gyventi mirtį nugalėjusios Kristaus pergalės šviesoje, kad Lietuvą sustiprins Jo atsiųsta Šventoji Dvasia.

Popiežiaus kelionės į Lietuvą, Latviją ir Estiją logotipus penktadienį Vatikane paskelbė Šventojo Sosto Spaudos Salė, pranešdama, kad Šventojo Tėvo kelionė į Baltijos kraštus įvyks šių metų rugsėjo 22-25 dienomis.

 

Vatikano radijas

 

 


Kategorija Popiežius Straipsniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2018-03-09

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt