Kraunasi...

Gavėnios kelionė. Šiandien – Didysis pirmadienis. Kuo jis mums svarbus?

 

Didžioji savaitė prasideda vakar minėtomis Verbomis, ir šiandien, švęsdami Didįjį pirmadienį, artėjame svarbiausio Didžiosios savaitės akcento – Velykų tridienio – link.

Didžiosios savaitės svarbą ir prasmę aptaria Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vyresnysis, kunigas Benediktas Jurčys OFM: „Retas žmogus Lietuvoje nešvenčia Velykų. Ir nėra ko apgailestauti, kad daugumos gyventojų žinios apie šią šventę apsiriboja vien tik kiaušinių marginimu. Beje, Velykos, yra pati svarbiausia viso katalikiško pasaulio šventė. Kas yra Velykos ir kaip turėtume jas pasitikti? Kiek tai yra sąmoningai, nežinau, bet žmonės, švęsdami krikščioniškas šventes – Velykas ar Kalėdas, tarsi stengiasi ignoruoti tikrąją jų esmę.

Ko gero, tokį požiūrį atsinešėme iš sovietinių laikų, kai išsaugodami tam tikrus šių švenčių atributus (margintus kiaušinius ar papuoštą eglutę) bandėme neva prikelti pagoniškas tradicijas – žiemos saulėgrįžą, gamtos atgimimą ir pan. Iš tiesų daugybė krikščioniškų švenčių detalių yra atkeliavusios ir sutampa ar buvo sutapatintos su senosiomis etnografinėmis tradicijomis.

Tačiau jei švenčiame Velykas, o ne kiaušinių dieną, verta trumpam prisiminti, kas tai yra. Manoma, kad lietuviškas Velykų pavadinimas kilęs iš baltarusiško šventės pavadinimo „Velikyj dienj“, kuris reiškia „Didžioji diena“. Velykų pavadinimas taip pat siejamas su žodžiu „vėlės“, mat mūsų protėviai šiuo laiku lankydavo artimųjų kapus, nunešdavo jiems maisto.

Savaitė iki Velykų vadinama Didžiąja. Ji prasideda Verbų sekmadieniu. Verbų sekmadienį švenčiame šlovingą Kristaus įžengimą į Jeruzalę. Tądien jis buvo pasitiktas mojuojant palmių šakelėmis ir giedant šlovinimo giesmes. Lietuvoje palmių šakeles dažniausiai atstoja kadagio krūmo šakelės, tačiau kiekviename regione jos dar būdavo papildomos karklais, tujomis, alyvomis ar kita augmenija.

Pagrindinis Didžiosios savaitės akcentas – Velykinis tridienis – Didysis ketvirtadienis, Didysis penktadienis ir Velyknaktis.

Šiandien – Didysis pirmadienis. Kuo jis mums svarbus? Evangelijoje pagal Joną skaitome: „Namai pakvipo tepalais.“

Ar šiandien mūsų bažnyčios pakvipo tikėjimo, vilties ir meilės tepalais? Atverkime bažnyčios duris plačiai, išeikime visi drauge, tegu pasaulis pakvimpa mūsų aromatu. Netradicinis, bet vis dėlto labai efektyvus gydymo būdas yra aromaterapija. Brangieji, ar mūsų tikėjimas, viltis ir meilė turi gydomųjų savybių? Atsakykime į šį klausimą ir suprasime, kuo mums šiandien svarbus Didysis pirmadienis.“

 

 

 

Benediktas Jurčys

Bernardinai.lt

Vilties miestas

 


Kategorija Dvasiniai skaitiniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-03-25

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt