Kraunasi...

Gavėnios kelionė. Meilė mus išlaisvina iš religijos ir atveda į Dievo ir žmogaus meilę

 

Didžiojo antradienio evangelijos skaitinys pasakoja apie Paskutinę vakarienę ir akimirką, kai Judas apsisprendė išduoti Jėzų.

Liturgijos skaitinius komentuojančiam Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vyresniajam, kunigui Benediktui Jurčiui OFM ši akimirka siejasi su kitu evangelijos pasakojimu apie Jėzaus susitikimą naktyje su fariziejumi Nikodemu: „Judas, nurijęs kąsnį, tuojau išėjo. Buvo naktis. Priminsiu jums apie Jėzaus ir Nikodemo dialogą, kuris vyko nakties metu.

Nikodemas buvo labai svarbus fariziejus, žydų didžiūnas. Nikodemas, religingas vyras, kuris manosi esąs vienybėje su Dievu, kadangi griežtai laikosi įstatymų ir daro gerus darbus Viešpačiui. Jis jaučiasi teisus. O ką reiškia fariziejui būti teisiam? Tai nėra moralinis teisingumas, tai laikymasis visų šventyklos taisyklių.

Pas Jėzų Nikodemas ateina naktį. Nikodemas yra tamsus, naktinis žmogus, kadangi yra pririštas prie įstatymų laikymosi. Jis gyvena religijos naktyje, įstatymų tamsoje. Jis galvoja, kad normų ir įstatymų laikymasis jį išgelbės. Nikodemas dar nėra gimęs šviesai. Jėzus jam lyg ir sako, kad viso šito negana, jeigu nori būti išgelbėtas. Religijos kelias tavęs neišgelbės. Religija neišgelbsti. Jėzus jam liepia „atgimti iš aukštybės“. Tai nereiškia, kad jis turi kilti kažkur ten, aukštyn, visai ne.

Nikodemas privalo išeiti iš religijos rėmų į gyvą tikėjimą. O kas yra tikėjimas? Tikėjimas yra Dievo meilės ir malonės priėmimas. Meilė mus išlaisvina iš religijos ir atveda į Dievo ir žmogaus meilę. Meilė nėra paperkama ar užsitarnaujama gerais darbais. Meilė yra Dievo dovana. Ir Dievas visus žmones myli besąlygiškai, kaip saulė, kuri šviečia visiems vienodai. Nikodemas, o ne Jėzus apaštalui Judui buvo pavyzdys, kokiu žmogumi reikia būti. Apie tai galvojo Judas išduodamas Jėzų. Judas ir Nikodemas gyveno religijos naktyje.

Kuo mums svarbus yra Didysis antradienis? Jėzus sako: „Jūs esate pasaulio šviesa!“ Mano klausimas jums: jeigu pasaulio šviesa yra krikščionių tapatybė, kodėl atsidūrę tunelio tamsoje ieškote šviesos? Kas yra mūsų viduje: religija ar tikėjimas? Kokia mūsų pasiuntinybė? Nakties metu vaikščiodami, gyvendami naktyje, vargu ar sugebėsime daryti gera ir gydyti visokias ligas bei negalias.“

 

Benediktas Jurčys

Bernardinai.lt

Vilties miestas

 


Kategorija Dvasiniai skaitiniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2024-03-26

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt