Kraunasi...

Kovo 10 d. minima Šv. Pranciška Romietė, vienuolė

 

 

Šv. Pranciška Romietė (1384-1440), vienuolė, minima kovo 10 d.

Pranciška Busa de Leoni gimė 1384 metais vienoje kilmingoje netoli Navonos aikštės gyvenusioje šeimoje. Vėliau ilgai gyveno Trasteveryje, nes ištekėjo už Lorenco de Ponziani – kitos labai kilmingos ir turtingos, šiame kvartale turėjusios rezidenciją, šeimos atžalos. Už šią santuoką, kurios taip troško jos tėvai, ji turėjo paaukoti savo svajonę pasišvęsti Viešpačiui. Tačiau tai nesutrukdė jai būti gera žmona ir mylinčia trijų vaikų motina.

Jos artimo meilę patyrė ne vien šeima: tam tikra prasme jos skolininkais buvo visi miesto varguoliai. Kai Romoje siautė ligos ir skurdas, visiems kentusiems nepriteklių ji ne tik duodavo savų pinigų, bet ir pati kaip Trasteverio varguolė eidavo į gatves prašyti išmaldos. Jos namai tapo gėrio buveine. Ir vienas Dievas težino, kaip labai reikėjo tokios moters kaip ji miestui, kurį karai, maro epidemijos, badas bei popiežių į Avinjoną bėgti privertęs Vakarų Bažnyčios skilimas buvo pavertę chaotišku ir niūriu, nepanašiu į tą nuostabią Romą, kuria visi žavėjosi.

Būtent per vieną iš tų daugelio maištų Pranciškos vyras pateko į nelaisvę ir buvo suluošintas, o vienintelis jai likęs sūnus paimtas įkaitu. Jau tapusi našle ji įstojo į Kapitolijaus papėdėje esantį Tor de Speki oblačių vienuolyną. Būdama jame, visada tarnavo vargšams ir nuo mistinių ekstazių perėjusi prie veiklos tapo artimo meilės misioniere. Vienuolyne praleido paskutines savo gyvenimo dienas. Ji mirė 1440 metais. 1608 m. Paulius V ją iškėlė į altorių garbę.

 

Piero Lazzarin

Ištrauka iš knygos: Mažoji enciklopedija su Jono Pauliaus II paskelbtais šventaisiais.

 


Kategorija Kalendorius


Grįžti atgal Paskelbta: 2023-03-09

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt