Kraunasi...

Ryto homilija: paliesk širdį tų, kurie garbina pinigą-dievą!

Pirmadieniui skirtas skaitinys iš Evangelijos pagal Luką perteikė Jėzaus palyginimą apie žmogų, kuris „nesirūpina tapti turtingu pas Dievą“, o tik savo materialių gėrybių dauginimu ir kaupimu. O Dievas primena: „Kvaily, dar šiąnakt bus pareikalauta tavo gyvybės. Kam gi atiteks, ką susikrovei?“

Pinigo stabmeldystė, pamirštant ar atsisakant santykio su Dievu, pirmadienio ryto Mišiose sakė popiežius, buvo regima tiek Jėzaus laikais, tiek mūsų dienomis, pavyzdžiui, besočiame, ribų nežinančiame vartotojiškume. Jėzus neniekina gerovės, bet kritikuoja godumą, vergovišką susisaistymą, kuris galiausiai daug kainuoja tiek pačiam žmogui, tiek visuomenei.

Dievas nustato ribą prisirišimui prie pinigų, kai žmogus tampa vergu, – kalbėjo Pranciškus. – Tai nėra pasaka, kurią Jėzus sugalvoja: tai tikrovė. Ir tai šiandienos tikrovė. Tiek žmonių, kurie gyvena garbindami pinigą, padarydami jį savo dievu. Tiek žmonių gyvena tik dėlto, nors toks gyvenimas neturi prasmės. Tas, kuris kaupia turtus tik sau, nekaupia turtų pas Dievą, perspėja Viešpats – jis nežino, ką reiškia turtėti pas Dievą.

Šventasis Tėvas paminėjo Argentinoje nutikusį atvejį, kuris puikiai atitinka Evangelijos palyginimą: turtingas verslininkas, sirgdamas sunkia liga, su triukšmu nusipirko labai prašmatnią vilą, negalvodamas, kad netrukus turės stoti prieš Dievą.

Pinigo stabmeldystė, dar kartą priminė popiežius, reikalauja aukų. Jos pasekmės yra karai, tarp tautų, bet taip pat šeimose: visi esame matę, kaip dėl palikimo šeimos skyla, panyra į neapykantą. Kita pasekmė yra mirtinas skurdas, dėl pinigo stabmeldystės žmonės miršta iš bado: ne Jėzaus laiku, bet mūsų laiku, mūsų dienomis.

Šiandien! Ir todėl, – pabrėžė popiežius, – mūsų malda turi būti garsi: Viešpatie, prašome, paliesk širdį tų žmonių, kurie garbina savo dievą, dievą-pinigą. Paliesk ir mano širdį, kad aš pats į tai nekrisčiau, kad pamatyčiau tai.

 

Vatikano radijas

 

 


Kategorija Straipsniai


Grįžti atgal Paskelbta: 2017-10-23

Mėnesio populiariausi straipsniai



© 2024 www.zarasuparapija.lt